Voetproblemen
en wat kun je eraan doen…
Ingroeiende nagels
Ingroeiende teen nagels (vaak de grote teen nagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen.
Hoe ontstaan ingroeiende teennagels
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teen nagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed. Verkeerd knippen , als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat een verlichting vanwege druk vermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teen nagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veel gemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.
Verloop
In veel gevallen speelt meer dan één van deze factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.
Behandeling
Ingroeiende nagels kunnen worden behandeld door middel van meerdere technieken. Bijvoorbeeld nagelbeugels, dit wordt ook wel orthonyxie genoemd ofwel nagelregulatie. Soms kan ik met composiet, gel of acryl verlichting geven.
Ik werk onder andere met een innovatieve techniek, de Arkada methode. Het geeft op een rustige manier de mogelijkheid om ook ingroeiende nagels in een ver gevorderd stadium te corrigeren. Dit door middel van een prachtig instrument de Arkada kubus. Met behulp hiervan kan ik rustig uw nagel rechter trekken en dit fixeren met een speciale acryl. de nagel is direct rechter en ziet er natuurlijk uit. De pijn is direct verdwenen. Als een nagelbeugel kan helpen, dan gebruik in UniBrace. Meer informatie over beide technieken vind je op deze site.
Ben je benieuwd wat ik voor jou kan doen? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak voor een intake gesprek voor ingroeiende nagel. Dat kan via de afspraak knop onderaan de pagina.
Schimmelnagels
Een schimmelnagel of ook wel kalknagel in de volksmond, wordt als lelijk beschouwd, onverzorgd zelfs en het kan ook nog pijnlijk zijn. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven, vinden veel mensen. Schimmels zijn vaak de aanstichters van deze zogenaamde ‘kalknagels.’ Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.
Hoe herken je een schimmelnagel?
De schimmel op zichzelf kun je niet met het blote oog zien, je kunt het niet voelen of ruiken. Maar in het algemeen vertoont de nagel verkleuringen zoals witte tot geel- bruine strepen. De nagel kan ook afbrokkelen. De lengte groei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.
Testen
Vaak zijn er naast de schimmels ook bacteriën aanwezig. Soms blijkt dat alleen een bacterie de oorzaak is en niet een schimmel. Ook trauma van de nagel kan een verkeerd idee geven. Om zeker te weten dat er sprake is van een schimmel, zul je het moeten testen. Dat kan door een biopt af te nemen, dat in het laboratorium, wordt onderzocht op de aanwezigheid van schimmels. Ik kan dat voor je verzorgen.
Hoe ontstaan schimmelnagels?
Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer je daar op blote voeten rondloopt, kom je onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als je vervolgens je voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Je bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.
Puur cosmetisch kan ik je schimmelnagels er prachtig uit laten zien met een kunstproduct, polyacryl.
Ik raad je aan dit alleen in de zomermaanden te doen. Ook het lakken van je nagels kan een negatieve invloed hebben op je schimmelnagels.
De behandeling
Het is een goed idee om alle aangetaste stukjes nagel te laten verwijderen. Want wat er niet zit hoef je ook niet te genezen! Je komt dan iedere 3 á 4 weken even langs om de nagel opnieuw schoon te laten maken. Thuis behandel je je nagel(s) met een olie die zeer doeltreffend de schimmels en bacteriën te lijf gaat.
Je kunt als dat nodig is de behandeling uitbreiden met meer producten om het effect te versterken, bijvoorbeels een collageen serum, een reinigingsmiddel speciaal voor de nagels en een klein laserapparaatje voor thuisgebruik.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Boek een gratis en vrijblijvend intake gesprek voor schimmel nagels! Dat kan via de afspraak knop onderaan de pagina.
Wratten
Voetwratten worden – net als wratten op andere plaatsen van het lichaam -veroorzaakt door een virusaandoening. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht vaak plat en ze worden vaak verward met een likdoorn.
Wat is een voetwrat
Een bloemkool-achtige uitstulping van de huid, veroorzaakt door een virusinfectie.
Hoe herken je een voetwrat
Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Een goede test om een wrat van een likdoorn te onderscheiden is het volgende truukje. Knijp dus eens vanaf de zijkanten in het plekje of druk er recht bovenop. Wat doet pijn? Als zijdelingse druk pijn doet, is het meestal een wrat. Druk recht bovenop het plekje. Is dat meer pijnlijk, dan heb je meestal te maken met een likdoorn. Ook worden bij een wrat de papilair lijnen van de voetzool onderbroken bij een likdoorn lopen deze ononderbroken door.
Soorten voetwratten
Voetwratten zijn zeer besmettelijk. De gewone wrat komt meestal voor op jongere leeftijd. Er zijn verschillende soorten wratten, waaronder de ouderdomswrat. Het is een bruinachtige woekering van diverse afmetingen en kan overal op de huid voorkomen, ook op de voeten. Wratten verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel dit soms jaren kan duren.
Omdat er bij een voetwrat altijd sprake is van weefsel woekering, zal een pedicure niet eerder behandelen dan met toestemming van de huisarts. Als je een voetwrat hebt, of denkt te hebben, adviseren wij contact op te nemen met de huisarts. Wanneer de huisarts heeft vastgesteld dat de voetwrat door de pedicure kan worden behandeld, kan deze behandelen met Cryo therapie.
Cryo Therapie
Ik heb een prachtige Cryo Pen. Het is een instrument, waarin stikstofpatronen gaan. Onder hoge druk, kan ik heel precies de wrat bevriezen. Na een paar keer zal de wrat vaak verdwijnen. Hoewel het niet te voorspellen is hoe vaak de behandeling herhaald moet worden. Wratten zijn helaas erg hardnekkig.
De behandeling met de cryopen is niet pijnlijk. Omdat ik heel precies de stuikstof op het wratje kan richten, raakt de omliggende huid niet beschadigd.
Het is ook veilig voor kinderen.
Huidschimmel
Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd. Dit is een beetje een ongelukkig gekozen naam, want het is geen eczeem, maar een schimmelinfectie die zich nestelt in de vochtige en warme gebieden tussen je tenen en soms op andere delen van je voet.
Voetschimmel veroorzaakt meestal jeuk, een branderig gevoel en soms ook pijn. Voetschimmel kan meestal verder geen kwaad. Met een antischimmelmiddel kan voetschimmel vaak goed bestreden worden. Veel mensen hebben last van deze huidaandoening.
Hoe herken je huidschimmel?
Schimmelinfecties komen veel voor tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met kleine (rode) blaasjes en door krabben gaat de huid kapot. Deze infectie is erg besmettelijk.
De oorzaak van huidschimmel
Je loopt het gemakkelijk op in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. Maar ook overmatige transpiratie van je voeten, bijvoorbeeld in sneakers of simpelweg de puberteit is een belangrijke oorzaak. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen namelijk het best. Draag bij het zwembad of sauna altijd slippers!
Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.
Behandeling
Was je voeten liever alleen met lauw-warm water zonder zeep. Zeep tast namelijk de PH-waarde van huid aan waardoor de weerstand verminderd.
Droog je voeten goed af, ook tussen je tenen! Laat ze even verder aan de lucht drogen voor je sokken aantrekt.
Strooi eventueel wat talkpoeder tussen de tenen. Ook zinkzalf (Sudocreme) helpt om de huid droger te houden.
In een vroeg stadium kan behandeling met anti schimmelzalf en poeder nog afdoende zijn.
Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met schimmeldodende poeder of spray.
Sokken moeten warm gewassen worden op minimaal 60 C. Dit alles zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat u zichzelf telkens opnieuw besmet.
In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.
Diabetes
Nederland telt zo’n half miljoen diabetespatiënten. Diabetes mellitus is een onzichtbare ziekte. Aan de buitenkant zie je niets.
Er zijn 2 soorten diabetes. Type 1 aangeboren suikerziekte en type II, later verworven suikerziekte.
Als belangrijkste oorzaak voor diabetes type 2, wordt genoemd de combinatie van een calorierijk dieet en te weinig lichaamsbeweging.
Als diabetespatiënt loop je meer risico op het ontwikkelen van voetproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat dit bij één op de vier diabeten voorkomt!
Neuropathie (zenuwbeschadiging), een slechte doorbloeding (angiopathie) en infectie zijn de grootste oorzaken van het ontstaan van voetproblemen.
Neuropathie, zorgt ervoor dat u minder tot geen pijn meer voelt in de voeten en u bijvoorbeeld een wondje niet snel zult opmerken. Dit kan ongemerkt infectie tot gevolg hebben. Met een optimale bloedsuikerspiegel kunt u de kans op uitbreiding van de neuropathie verminderen.
De podotherapeut, diabetes verpleegkundige of medisch pedicure, kan neuropathie met enkele simpele testen opsporen. Dit gebeurt o.a. met een stemvork, reflexhamer, thermotip of een monofilament.
Veel diabetespatiënten hebben vaak een verminderd gezichtsvermogen (rethinopathie) en zeker als een wondje onder de voet ontstaat of tussen de tenen zal dit dus niet altijd opgemerkt worden. Waardoor een ontsteking snel een feit is.
Als diabetespatiënt heeft u ook meer kans op aderverkalking van de bloedvaten, (angiopathie) waardoor een wondje slechter zal genezen, omdat er immers een verminderde bloed- en zuurstoftoevoer zal plaatsvinden. Bovendien bent u vatbaarder voor infecties. Een van de veel voorkomende infectie vormen is bijvoorbeeld de schimmelnagel ook wel kalknagel genoemd. U herkent deze aan een verdikte, brokkelige geel/bruine nagel. Of huidschimmel dat zich vaak uit in de vorm van witte vochtige plekken tussen de tenen, vaak gepaard met kloofjes.
Wat kunt ú doen om wondjes te voorkomen?
- Was uw voeten dagelijks met lauw water liefst zonder zeep.
- Dep uw voeten goed droog vooral ook tussen de tenen.
- Neem geen voetenbadjes! Dit verweekt uw huid en geeft meer kans op wondjes.
- Verzorg uw voeten met een voor diabeten geschikte voetcrème, maar niet vaker dan om de dag.
- Controleer dagelijks uw voeten. Let op wondjes, blaren, rode plekken of andere vreemde plekken. Kijk ook goed onder de voetzool en tussen de tenen en achter op uw hiel. Gebruik hiervoor eventueel een handspiegel of vraag een huisgenoot voor u te kijken.
- Wondjes schoonmaken en afdekken met een pleister of steriel gaasje en daags verschonen. Het wondje moeten binnen een week genezen.. Als dit niet gebeurt of u krijgt ontsteking verschijnselen (de plek wordt rood, warm en pijnlijk) ga dan naar uw huisarts.
- Knip nagels altijd recht en niet te kort af. Maak scherpe randen glad met een nagelvijltje.
- Peuter, knip of snijdt nooit zelf aan eelt of likdoorns.
- Draag sokken of kousen zonder naad. Als er toch een naad inzit kunt u ze binnenste buien dragen zo heeft u geen last van een naadje op de tenen.
- Controleer voordat u uw schoen aantrekt deze altijd eerst op de aanwezigheid van steentjes of beschadiging van het binnenwerk van de schoen.
- Zorg voor een juiste pasvorm van de schoen. Let op dat de schoen ongeveer een centimeter groter is dan uw belaste voet en let op de juiste breedte maat. De tenen dienen altijd vrij te liggen. Laat ook altijd beide voeten opmeten in zowel de lengte als de breedte. Liefst ook met een binnenmaatmeter. Houdt de maat aan van de grootste voet.
- Koop schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet. Stiknaden maken het leer minder soepel en kunnen snel irritaties geven aan de tenen of wreef. Hoe breder de hak hoe stabieler uw loopt, de hak liever niet hoger dan 2,5 cm.
- Wissel minimaal 1 maal per dag van schoenen, zeker als u minder gevoel heeft in uw voeten.
- Loop nooit op blote voeten!
Diabetes en vergoeding
In 2020 zijn er geen wijzigingen in de manier waarop de voetzorg voor alle mensen met diabetes geregeld is.
Zorgprofielen
Sinds 2015 krijgt iemand met diabetes een “Zorgprofiel” toegewezen, dit gebeurd als uw diabetesverpleegkundige, huisarts of specialist, constateert dat uw gevoelswaarneming of de doorbloeding in uw voeten is veranderd.
Er zijn 4 zorgprofielen, waarbij geldt dat hoe hoger het zorgprofiel is, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. U loopt dan namelijk meer risico op wondjes en infecties. Met een zorgprofiel 2,3 of 4 wordt uw voetzorg vanuit de basisverzekering betaald.
Uw arts, specialist of diabetes verpleegkundige kan u naar een podotherapeut verwijzen. Deze zal bepalen wat voor uw voeten de medisch noodzakelijke voetzorg is. Alléén de medisch noodzakelijke zorg, zoals beschreven in het zorgplan van de podotherapeut, wordt vergoed.
Wilt u een volledige pedicure behandeling, waarbij ook cosmetische voetzorg wordt geleverd, dan vraag ik daarvoor een kleine bijbetaling. U heeft het recht per keer zelf aan te geven of u hiervan gebruik wilt maken.
Ik heb een contract met de volgende podotherapeuten:
- Praktijk voor podotherapie E.L.S.O. 06-30021131.
- Voetencentrum Wender, 088-454 77 00.
Heeft u diabetes, vraagt u dan uw diabetesverpleegkundige of het nodig is dat u wordt doorgestuurd naar de podotherapeut. Alleen op deze manier kunt u in aanmerking komen vergoeding van uw pedicure behandeling.
Reuma en andere risico voeten
Een reumapatiënt, maar ook iemand met een spastische voet, verwaarloosde voeten en ouderen, krijgen bijna altijd last van de voeten. Ook mensen in een oncologisch behandeltraject worden vaak met nagel- en huidproblemen geconfronteerd.
In ons vak worden dit de zogeheten risicovoeten genoemd. Dit wordt veroorzaakt doordat uw voeten door het ouder worden, door uw ziekte of door andere omstandigheden veranderen.
De volgende afwijkingen behoren tot de mogelijkheden;
- De stand van uw voeten en tenen kan gaan veranderen, denk aan doorzakken van de voorvoet of hamer– of klauwtenen
- Het vetpolster onder uw voet wordt dunner of verschuift
- U krijgt last van extra eelt of likdoorns
- Uw voeten kunnen knobbels vormen en in geval van reuma de zgn. “noduli’s “
- U kunt een gevoelsstoornis ontwikkelen a.g.v. beschadigde zenuwbanen, dit heet neuropathie
- U kunt te maken krijgen met een slechte wondgenezing, of een droge huid a.g.v. problemen met uw bloedvaten
- Uw schoenen passen niet goed meer
- Ook kunt u last krijgen van uw nagels, doordat uw tenen door de stand verandering in de verdrukking komen in uw schoenen
- Verkleuring, brokkelige- of mycosenagels Verdikking van de nagels of juist extreem dunne nagels
- Ingroeiende nagels en nagelwalproblemen
- Eeltvorming onder de nagels
- Ruwe ondoorzichtige ,brosse en gespleten nagels
Wat kan ik voor u doen?
Eerst zal ik uw voeten goed bekijken en precies in kaart brengen wat uw voetproblemen zijn. Eelt en likdoorns kunnen worden verwijderd en drukplekken, knobbels of pijnlijke plekken kunnen door middel van vilttherapie of een orthese drukvrij worden gelegd, zodat u hier geen last meer van heeft. Een medisch pedicure heeft naast een behandelende functie ook een signalerende en preventieve functie. Ik kan u waardevolle adviezen geven over de dagelijkse verzorging van uw voeten en huidverzorgingsmiddelen maar ook advies geven over uw schoeisel.
Mocht ik constateren dat dit noodzakelijk is dan zal ik u tijdig doorverwijzen naar uw huisarts of podotherapeut, zodat een verergering van klachten kan worden voorkomen.
Vaak kennen zorgverzekeraars een vergoedingsregeling uit de aanvullende verzekering, voor mensen die Reumatoïde artritis hebben. Ook is er een kort lijstje van andere aandoeningen die mogelijk voor vergoeding in aanmerking komen. Check uw verzekering en overlegt u dit met uw huisarts.
Uw schoenen
Door stand veranderingen van uw voet, de gewrichten en /of het veranderen van het polster onder uw voet is het erg belangrijk dat u goed passende schoenen draagt die uw voet zoveel mogelijk steunen, beschermen en ontlasten. De volgende adviezen kunnen u helpen bij het vinden van de juiste schoen;
- Laat uw voeten altijd opmeten. De lengte, breedte en omvang van uw voet zijn belangrijk, ook is een overmaat van een centimeter wenselijk, dit kan goed worden bepaald met een binnenmaatmeter
- De schoen mag een maximale hakhoogte hebben van 3 centimeter
- Het bovenmateriaal moet soepel en zacht zijn zodat ook bovenop uw voet en tenen geen extra druk ontstaat
- Naden of sierstiksels geven onnodige drukplekken
- Kies het liefst voor een schoen met een klittenband of vetersluiting, deze kunt u gemakkelijk aanpassen aan uw voet en geeft stevigheid
- De loopzool moet soepel zijn maar niet te dun
- Voel ook eens met uw hand binnenin uw schoen, zodat u eventuele afwijkingen snel opmerkt
- Ook uw kousen of sokken moeten goed passen en het liefst zonder naden, draadjes of knellende boordjes
Eelt en likdoorns
Eelt is een natuurlijke reactie van je huid op extra druk. Eelt is dus een vorm van bescherming. Mensen die veel tillen of zwaar handwerk verrichten, hebben, als natuurlijke bescherming, ook eelt aan de handen. Hetzelfde gebeurt met voeten wanneer deze erg intensief belast worden bijvoorbeeld door veel lopen of staan, door een verkeerde afwikkeling of stand van uw voeten, maar ook door overgewicht. Aan de voeten vinden we een dergelijke beschermlaag bijvoorbeeld op de bal van uw voet en aan de hiel, de plaatsen waarop wij staan: drukpunten. Maar ook op andere drukpunten zoals de zijkant van uw kleine teentjes of bovenop de kleine gewrichtjes van uw tenen.
Overtollig eelt aan de voeten
Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Dit eelt kan door de pedicure worden verwijderd tot een normalere dikte en ook eventuele likdoorns kunnen worden verwijderd. Dit wordt meestal gedaan met een mesje waarna het mooi wordt afgewerkt met een freesmachine.
Likdoorns
Een likdoorn heeft geen wortel maar is eelt dat naar binnen groeit. Dat wil zeggen dat eelt door bijvoorbeeld de druk van je schoen op een heel klein plekje naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt.
Bij Love4Feet wordt met een zogeheten “Nattechniek” machine gewerkt, wat ervoor zorgt dat de te frezen plek koel aanvoelt. U huid wordt weer mooi roze en zacht en soepel.
Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns.
Meestal is uw schoen de oorzaak van eelt of likdoorns, ze zijn vaak te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eeltvorming of likdoorns aan de tenen te voorkomen.
Kloven
Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot soms meer dan een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid. Soms ontstaan er door het door elkaar lopen van meerdere kloven een soort “eilandjes” van huid die uit elkaar staat. Dit is erg pijnlijk maar met de juiste aanpak goed te genezen.
Droge kloven
Droge kloven aan de hiel ontstaan door een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium is het een behoorlijk pijnlijke aandoening. Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen.
Vochtige Kloven
Vochtige kloofjes tussen of onder de tenen ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmel infectie. Je ziet dit vaak als witte plekjes tussen de tenen. Het is dan belangrijk je huid zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen. Een gewone badstof handdoek volstaat vaak niet doordat deze vrij dik is en niet goed absorbeert. Beter is een hydrofieldoek (ouderwetse babyluier) of een stukje toiletpapier dat je even tussen de tenen vlecht. Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk de onderliggende infectie te bestrijden.
Blaren
MediLana Antidruk-WolLEen veel voorkomend probleem, vooral bij sporters en wandelaars. Je huid verdedigt zich tegen druk en wrijving door eeltvorming. Heel veel wrijving ineens geeft een soort noodmaatregel en dus blaren!
Wat is een blaar?
Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaasje, Onder de blaar vormt zich in 24 uur een nieuw huidlaagje. Het is van groot belang voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie dat de blaar die eerste 24 uur gesloten blijft. Dit betekent wel 24 uur last van een pijnlijke blaar.
Een blaar geneest nog sneller als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt geduwd. Om het gevaar van infectie te voorkomen moet je de huid rondom de blaar met betadine of chloorhexidine goed ontsmetten. Dan maak je aan de zijkanten een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg ervoor dat al het vocht afloopt en het ‘blaardak’ verkleefd met de blaarbodem.
Het losse stuk huid mag beslist niet worden verwijderd, omdat er dan een infectie kan ontstaan. Plak de blaar daarna strak af met een pleister (zonder gaas). In de meeste gevallen kan je daarna gewoon weer verder lopen of sporten.
Voorkom blaren
Vooral in het begin van het sport- of wandel seizoen treden blaren op, wanneer de huid niet meer zo veel aan druk of wrijving was blootgesteld. Neem daarom vooral in deze periode beschermende maatregelen. Plak gevoelige huidgebieden af tijdens training en wedstrijden met bijvoorbeeld hecht pleister (dus zonder verbandgaas). Of bijvoorbeeld bij het “inlopen” van nieuwe schoenen. De schoen wrijft dan tegen de pleister in plaats van de huid. Om blaren te voorkomen moeten (sport) schoenen goed aansluiten.
MediLana Antidruk-Wol
Een wondermiddel bij blaren of druk is MediLana Antidruk-Wol.
MediLana Antidruk-Wol is pure schapenwol met een toevoeging van bamboevezels, het blijft goed in de sok zitten en het kriebelt niet. Je kunt het preventief gebruiken op plekken waarvan je weet dat je blaren zult krijgen. Maar ook als er al een blaar of wondje is, verlicht het de druk super goed.
Pedicure Salon Cindy is een officieel verkooppunt van MediLana Antidruk-Wol !
LOVE4FEET
Praktijk | Groothandel | Trainingen | Webshop | Distributeur
- KvKnr.: 08154691
- BTW nr.: NL001944789B40
PRAKTIJK aangesloten bij
- ProVoet 300789
- ProCert 4755
- Stichting Arkada Nederland